Şeker Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Şeker Hastalığında Beslenme
Şeker Hastalığında Beslenme diyeti; düşük yağ ve karbonhidrat içeriğine sahip, meyve, sebze ve tam tahıl ağırlıklı bir sağlıklı beslenme planıdır
Asıl önemli nokta ise doğru besinleri kombine edip doğru porsiyon ve zamanda tüketmek ve kan şekerini regüle edebilmektir.
Şeker hastalığı için;
📍Yemekleri aynı saatte yiyin
Ana öğünden 2-2.5 saat sonra ara öğün yapın
* Yemeklerde zeytinyağını tercih edin.
badem, ceviz gibi kuruyemişleri tercih edin.
* Kızartma yerine ızgara ve fırında pişirmeyi tercih edin.
📍Kahvaltıyı atlamayın, kan şekerinizi dengede tutacaktır.
öğün atlamayın, üç ana ve üç ara öğün tüketin. Böylece ana öğüne daha tok girip daha az kalori almış olursunuz.
📍Evde hızla hazırlanabilecek ya da açlığınızı giderebilecek sağlıklı besinler bulundurun. (yoğurt, sebze, meyve, ceviz, badem, vs.).
* Ana öğünden önce çorba veya salata tüketin.
* Daha fazla çiğneyin, yavaş yemenizi sağlayıp tokluk hissi verecektir.
Peki İnsülin Direnci Nedir?🤔
Diyabetin kan şekeri yüksekliğine bağlı olan belirtileri diyabetin klasik 3P belirtisi olarak adlandırılır;
Polidipsi (Aşırı susama),
Poliüri (Çok sık idrara çıkmak),
Polifaji (Çok fazla yemek yeme isteği, iştah artışı).
Bunların dışında sık görülebilecek diğer diyabet belirtileri arasında;
✔️Yorgunluk ve halsizlik,
✔️Ağız kuruluğu,
✔️Sık ve aşırı acıkma,
✔️Açlığa tahammülsüzlük,
✔️Ağızda aseton kokusu,
✔️İstem dışı kilo kaybetme,
✔️Görme bozuklukları izlenebilir.
Yüksek kan şekerinin sinirlerde yaptığı hasara bağlı olarak özellikle ayak tabanlarında olmak üzere;
Ellerde ve ayaklarda hissizlik,
Ellerde ve ayaklarda yanma,
Ellerde ve ayaklarda batma hissi tarzında nöropatik ağrı izlenebilir.
Kan şekeri yüksekliğinin yara iyileşmesini bozması sebebiyle geçmeyen yaralar da şeker hastalığı belirtisi olabilir.
Dyt.Ayşe Nur Ulucan