Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz diyeti Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki alışılagelmiş beslenme düzenlerine dayanan bir terimdir. Akdeniz diyetine olan ilgi 1950’li yıllarda başlamıştır. Kalp hastalıklarının Akdeniz ülkelerinde yaşayan kişilerde zengin olarak görülen Batı ülkelerine oranla daha az görüldüğünün fark edilmesi bu ilginin başlangıcı olmuştur. Akdeniz diyeti denildiğinde akla gelen tek tip bir diyet yoktur. Akdeniz diyeti bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Ancak bazı temel ortak faktörleri bulunur.

Dünyada Akdeniz tipi diyet denildiğinde akla gelen ülkeler İtalya, Yunanistan, İspanya veya Fas olabilir. Türkiye’de de Akdenize kıyısı olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülür. Akdeniz diyeti ağırlıklı olarak sebzenin ve yağ olarak zeytinyağının kullanıldığı diyet tipi şeklinde açıklanabilir. Temel ögeleri arasında kepekli tahıllar, sebze meyve, deniz mahsulleri, fındık ceviz gibi kuruyemişler, baklagiller ve zeytinyağı bulunur. Et olarak beyaz veya hindi etinin tercih edildiği bu diyet türünde kırmızı et ağırlıklı olarak tüketilmez. Bunların yanı sıra yumurta, peynir ve süt ürünleri normal miktardadır.

Akdeniz diyetinde çoğu diyette olduğu gibi bir kısıtlayıcılık yoktur. Bu diyet kalori kısıtlamasından daha çok sağlıklı beslenmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye odaklanır. Amerikalılar için Beslenme Kılavuzunda Akdeniz diyeti ‘’ Sağlıklı beslenme modeli’’ olarak geçer. Akdeniz diyetinde yasaklı besinler yoktur. Ancak besleyiciliğinin düşük olması nedeniyle tüketilmesinin çok önerilmediği veya porsiyon kontrolünün sağlanarak tüketildiği bir takım besinler bulunabilir.

Yorum gönder