06.10.2024 - Sağlık Bul "Güncel Sağlık Bilgileri"

Karne Psikolojisi

Karne Psikolojisi

Karne Psikolojisi nedir? Anne babalar nasıl davranmalı?

Ülkemiz genelinde okullar sömestr tatiline girdi ve 15 gün sürecek tatil dönemi başladı. Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler karnelerini aldılar. Bazı evlerde mutluluk, gurur, heyecan yaşanırken bazı evlerde üzüntü, çatışma, suçluluk gibi birtakım duygular hem öğrencinin kendisinde hem de anne babalarda yaşanabilmektedir.

Sömestr tatili çoğu öğrencinin heyecanla beklediği bir dönemdir. Bu dönemin beklentisi içinde olan öğrenciler bekledikleri durum karşısında anne-baba veya öğretmenlerin yani otorite figürünün bir takım dirençleriyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu durumun öğrencilerde getirdiği beklentilerin karşılanmaması adına çocuğun kendisinde stres ve hayal kırıklığına yol açabilmektedir. Çünkü bu kısa mola onlar için okuldan uzak kaldıkları, dinlenmek, hobilerine, sosyal aktivitelerine zaman ayırma fırsatı verebileceğini düşündükleri bir süreç olarak değerlendirilebilmektedir. Çocuğun beklentileri ile ebeveyn beklentileri mutlaka bir uyum içerisinde olmalı ki öğrenci ve ebeveyn arasındaki çatışma azalsın ve bağ güçlensin.

Sömestr,  ara tatil dediğimiz süreç aslında bir dönemin muhasebesidir. Bu sadece puan olarak karneye yansımakla birlikte asıl mesele çocuğun geçen bir dönemini bütün olarak ele alabilmektedir.

Peki, nasıl yaklaşmalı ve nasıl davranmalıyız.

Aile dinamikleri göz önünde bulundurularak birlikte zaman geçirmek için ortak aktiviteler düzenlenmeli. Bu aktiviteler çocuğun yaş grubuna göre desteklenmeli. Tatil planını anne- baba- çocuk birlikte şekillendirmeli.  Çocuğun aldığı karne sonucu çocuğun okul başarı sonucunu ele almış olsa da bu sonuç aynı zaman aile bireylerinin durumu daha geniş yelpazede ele alması çözüm noktasında daha faydalı olacaktır.

Okul çağı çocuklarında ben duygusu ön planda olduğu için özellikle ergenlik sürecindeki çocuklar da nasihat etkili olmamakta ve ters tepmektedir. Daha çok çocukları dinlemeye ve anlamaya yönelik bir çaba içerisinde olmak ebeveynler için de süreci daha kolay ve yaşanır hale getirebilmektedir. Çocuklar anne babalarının sözlerini değil ayak izlerini takip ederler bu nedenle anne baba kendi tutum ve davranışlarına dikkat etmelidir.  Nitekim sosyal öğrenme en güçlü öğrenme şeklidir

 

Çocuklarınızla sorumluluklar hakkında, evde yapılması gereken işler hakkında konuşabilirsiniz. Planlarınızı çocuklarla konuşmak onlara kendilerini değerli hissettirecektir.

 

Tatilde ekran süre ve sınırları mutlaka ayarlanmalı bu sınır aşılmamalıdır.

Çocuğun akranları ile ortak etkinlikler planlamasına fırsat verilmelidir.

UNUTMAYALIM Kİ; Eğitim öğretim dönemi boyunca alınan notlar çocuğun kişiliğini ve karakterini değil akademik performansını değerlendirmektedir. Bu süreçte önemli olan çocuğun çabasını desteklemektir. Her çocuk aynı değildir ama her çocuk özeldir.

#karne  #psikoloji

Psk.Murat AKKAYA

Psk.Gülsüm KARAĞAÇ

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ