Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Benzer belirtiler gösterse de boğaz iltihabı virüs ya da bakteri kaynaklı olabiliyor. Ama farklı tedaviler uygulanması gerekiyor.
Boğaz İltihabı Nedir?
Boğaz iltihabı, boğazda bakteri ya da virüs kaynaklı bir enfeksiyon diyebiliriz. Boğaz iltihabının en sık nedeni virüs kaynaklıdır. Bakteri kaynaklı enfeksiyonlar ise daha nadir görülür.
Nedeni virüs olan boğaz iltihapları genellikle kendi kendine geçebilir. Bununla birlikte bakteri nedeni ile enfeksiyon gelişmişse antibiyotik tedavisi gereklidir. Bakterilerden en sık A grubu B hemolitik streptokok enfeksiyonu boğaz iltihabına sebep olur.
Boğaz İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Bakteri kökenli boğaz iltihapları kişiden kişiye yakın temas sırasında yayılır. Hasta kişinin öksürmesi, hapşırması, bakterilerin kişinin yakın civarına yayılmasına neden olur. Bu sırada yakınında olan kişiler nefes yoluyla bu bakterileri kendi vücutlarına alarak hastalanırlar. Yine bakteri enfeksiyonu yaşanan kişilerin etrafındaki eşyalarda da bu bakteri bulunabilir. Bu nedenle bu kişilerin bakteri bulaşmış eşyalarına dokunmak, onlarla aynı çatal, bıçak, tabak ve bardak gibi mutfak eşyalarını kullanmak hastalığın yayılmasına neden olabilir.
Bakteri kaynaklı boğaz iltihapları sıklıkla çocuk ve genç yaştaki kişilerde görülür.
Bir diğer boğaz iltihabı nedeni olan viral enfeksiyon türleri şöyle sıralanır:
- Nezle, soğuk algınlığı,
- Grip,
- Öpücük hastalığı,
- Kızamık,
- Suçiçeği,
- Korona virüs,
- Krup.
Boğaz İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Boğaz ağrısı en sık görülen belirtidir.
Bakteri nedenli boğaz iltihaplarında şu belirtiler görülür:
- 38.5 ve daha yüksek ateş,
- Bademciklerde kızarıklık, şişlik,
- Yutkunma sırasında ağrı,
- Boyun bölgesindeki lenf düğümlerinde şişme,
- Boğaz ve bademcik bölgesinde beyazlıklar,
- Yemek isteğinde azalma,
- Mide ve baş ağrısı,
- Vücut ağrısı,
- Mide bulantısı, kusma,
Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda boğaz ve bademciklerde beyaz lekelerin görülme ihtimali çok düşük iken, bakteriyel enfeksiyondan farklı olarak;
- Öksürük,
- Burun akıntısı, burun tıkanıklığı,
- Ses değişiklikleri görülür.
Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Doktorunuz yakınmalarınızı dinledikten sonra boğaz iltihabınızın bakteri kaynaklı olduğundan şüphelenirse test isteyebilir. Bakteri test için boğaz bölgesinden pamuklu bir çubukla sürüntü alınır ve incelenir. Günümüzdeki testler 20 dakika gibi kısa bir sürede sonuçlanır. Testin pozitif çıkması halinde antibiyotik tedavisi başlatılabilir. Antibiyotik tedavisi yaklaşık 10 gün sürer. Antibiyotik yakınmalarınızı süratle azaltırken rahatsızlığınızın daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.
Antibiyotik tedavisi ile beraber kısa sürede iyileşme sağlasanız da doktorunuzun önerdiği süre boyunca ilacı kullanmanız gerektiğini unutmayın. Aksi taktirde bakterilerin tamamı etkisiz hale gelmeyebileceği için hastalığınız etkinliğini yeniden artırabilir.
Bakteri testinin negatif çıkması halinde boğaz iltihabınızın öne çıkan nedeni virüslerdir. Bu durumda doktorunuz yaşadığınız semptomların etkisini azaltacak antibiyotik dışında ilaçlar reçete eder. Bu ilaçlar boğaz ağrınızı azaltmaya, ateşinizi düşürmeye yarar. Doktorunuz, kendinizi daha hızlı toparlayabilmeniz için vitamin takviyesi kullanmanızı da önerebilir.
Çocuklarda ve Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu
Çocukların yaşları gereği boğaz iltihabı sorunu yaşama ihtimalleri yetişkinlere göre daha yüksektir. 3-15 yaş arası çocuklar daha sık bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonu yaşayabilirler. Teşhis ve tedavi yöntemleri dozaj ve ilaç farklılıkları dışında yetişkinlerle aynıdır.
İlaç tedavisinin yanı sıra boğaz iltihabı yaşayan çocuklarınızı rahatlatmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
- Çocuklarınıza daha kolay beslenmeleri için elma ve sebze püresi gibi yutması kolay besinler yedirebilirsiniz.
- Bol su tüketmesini sağlayın.
- Boğaz ağrısını rahatlatmak için bir yaşından büyük çocuklarınıza ballı bitki çayı içirebilirsiniz.
- 4 Yaşından büyük çocuklarınıza boğazını rahatlatması için ballı bitki çaylarının yanı sıra boğaz pastilleri verebilirsiniz.
- Odasını sık sık havalandırmalısınız.
Yetişkinlerde Boğaz İltihabını Rahatlatmak İçin Bunları Deneyin
Boğaz iltihabınızın nedeni ne olursa olsun aşağıdaki öneriler rahatlamanıza katkıda bulunabilir.
- Hastalık döneminde elinizden geldiğince bol bol dinlenin. İhtiyaç duyduğunuzda uyumayı ihmal etmeyin. Bedeninizi dinlendirmenin yanı sıra yüksek sesle konuşmayarak sesinizi de dinlendirin.
- Bol sıvı tüketin. Sıvı tüketimini artırarak sıvı kaybınızı telafi edebilir, boğazınızı da nemli tutmuş olursunuz.
- Sigara, kahve ve alkol tüketmeyin, sigara tüketilen yerlerde bulunmayın.
- Ballı bitki çayları içebilirsiniz.
- Bulunduğunuz ortamın havasını soğuk buhar makinesi kullanarak nemlendirin.
- Eczanelerde satılan boğaz pastillerini kullanın,
- Boğazınıza zarar verebilecek temizlik ürünlerini kullanmaktan sakının.
Boğaz İltihabından Korunma Yolları
- Kendinizi ve çocuklarınızı boğaz iltihabından korumak için hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Bunun için aşağıdaki tedbirleri alabilirsiniz…
- Hasta kişilerle temas etmekten kaçının.
- El yıkama alışkanlığınızı geliştirin. Dışarıya çıktıktan sonra eve dönünce mutlaka 20 saniye boyunca ellerinizi yıkayın.
- Çatal, bıçak, tabak, bardak gibi mutfak eşyalarını başkalarıyla paylaşmayın.
- Halka açık alanlarda herkesin dokunabileceği kapı kolu, sandalye, tuzluk gibi şeylere dokunduktan sonra ellerinizi dezenfekte edin.
- Bunların yanı sıra başkalarına kendi taşıdığınız olası virüs ve bakterileri bulaştırmamak için mümkünse dışarı çıkmayın,
- Öksürme ya da hapşırma sırasında kolunuzun içi ile ağız ve burnunuzu kapatın.