Troid Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?
Tiroid hastalıklarında metabolizma hızının değişimine bağlı olarak kilo artışı veya azalışı söz konusu olmaktadır, düzenli bir beslenme planıyla hem normal vücut ağırlığına ulaşılması hem de fazla yağ dokusunun oluşturabileceği zararlar ve düzensizliklerin azaltılması hedeflenir.
?Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi hastaları için ;
iyot tüketimine dikkat edilmesi gerekir (Hipotiroidi hastalarına tuz alırken “iyotlu” tuz tercih etmeleri önerilirken, hipertiroidi hastalarına “iyotsuz” tuz tercih etmeleri önerilmektedir. )
?selenyumdan ve E vitamininden zengin beslenmesi önerilmektedir (deniz ürünleri,tavuk ve hindi eti, yumurta, ayçiçek çekirdeği,baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, badem, fındık)
?Çinko içeren besinler tüketilmelidir (Deniz ürünleri, kareaciğer, et, balık, peynir, süt, yumurta, kurubaklagiller ve chia badem)
?lif oranı yüksek besinler (yulaf,tam tahıllı ürünler, günde en az 2-3 porsiyon kabuklu şekilde meyve/sebze) tüketilmeli
**yetişkin bi birey günde en az 25 g lif almalıdır
?? -Günde en az 30-45 dakika spor yapılmalı. Çünkü stres hormonu kortizol, tiroid işlevlerini olumsuz etkiler; egzersiz stres atma konusunda çok büyük bir yardımcıdır.
‼️tiroid hastaları guatrojenik besinleri tüketmemeli/dikkatli tüketmelidir
(Guatrojenik Besinler ;
Tiroit hormon üretimini engelleyerek tiroit bezinin büyümesine neden olan yiyeceklerdir.
Beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, şalgam)
* Doğru bir beslenme programıyla birlikte düzenli egzersiz yapmak tiroit bezinin salgısını dengeler. Ayrıca yavaşlayan metabolizma hızını artırmaya da yardımcı olur.
#tiroidhastalıklarındabeslenme #tiroiddiyeti #tiroidhastalıkları #hipotiroidi #hipertiroidi #hipotiroididebeslenme #hipertiroididebeslenme
Dyt. Ayşe Nur Ulucan’a katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz…